10 pozitivnih učinaka igranja video igara

objavljeno :

01. veljače 2023.

podijeli :

Video igre uživaju veliku popularnost među djecom i mladima, ali i među nešto starijom generacijom. Umjereno igranje video igara popraćeno zdravim navikama, kao što su hidratacija, pravilan raspored spavanja i pravljenje pauza kada je to potrebno, može imati pozitivan učinak na mentalno zdravlje. Ukoliko prepoznajemo i uvažavamo rizike prekomjernog igranja video igara one nam mogu biti alat za socijalizaciju, poticanje kreativnosti i učenje o pravilnom rješavanju problema.   

1. Potiče dobro raspoloženje 

Igranje video igara na prvom je mjestu popularno jer pridonosi osjećaju zadovoljstva kod igrača. Uspjeh u bilo kojem pothvatu, pa tako I u video igri, otpušta dopamin – hormon koji nas čini sretnima ili uzbuđenima. Takvi osjećaji mogu imati izrazito pozitivan učinak na mentalno zdravlje sve dok se video igrači ne oslanjaju na video igre kao na jedini izvor sreće.  

2. Postignuća i ponos 

Osjećaj uspjeha izrazito je važan te osobama koje se trenutno osjećaju nesretno može biti osobito dragocjen. Prelaskom teške razine u video igri možemo podići raspoloženje i obnoviti motivaciju za rješavanje problema koje smo do sada smatrali nerješivima.  

3. Socijalizacija 

Igranje video igara društvena je aktivnost. Komunikacija s prijateljima unutar video igre iz razgovora o igrama može prerasti u duboke razgovore o svakodnevnom životu i problemima. Već sama spoznaja da je netko tu za nas nakon teškog dana može pružiti osjećaj sigurnosti i poboljšati raspoloženje kroz smijeh zajedničko igranje. Prije prelaska na ozbiljne teme važno je osigurati da je osoba s kojom razgovaramo dobronamjerna te da nema skrivene motive.  

4. Timski rad 

Timski rad ključan je za uspjeh u većini online video igara. Osobe niskog raspoloženja mogu pomisliti kako ne pridonose te kako često razočaraju ljude u svojoj okolini. Radeći u timu s osobama kojima vjeruju – prijateljima i obitelji – igrači video igara mogu obnoviti osjećaj osobne vrijednosti. Zajednički rad i ostvarenje cilja igrače može podsjetiti koliko je njihova uloga važna. 

5. Povezanost sa stvarnošću 

Zbog velikog broja pucačkih igara, poveznica koja se često pravi s video igrama je nasilje. Igre koje istražuju probleme s kojima se djeca i mladi gotovo svakodnevno susreću, kao što je upoznavanje sebe ili kako se nositi s tjeskobom i žaljenjem, ne zadobivaju veliku popularnost. Takve igre potiču razumijevanje vlastitih emocija te shvaćanje da i osobe u našoj okolini ponekad prolaze krozu teška razdoblja.  

6. Osjećaj sigurnosti 

Video igre su konstanta za koju igrači znaju da se neće promijeniti. One ostaju aktivnost kojoj se djeca i mladi mogu veseliti na kraju teškog dana te zbog svoje zabavne prirode mogu imati anti-stresno djelovanje. Osjećaju sigurnosti doprinosi i činjenica da igrač ima određenu kontrolu nad onime što će se dogoditi u video igri. Kod korištenja video igara kao alata za opuštanje važno je ne pretjerati te igrati odgovorno i umjereno. 

7. Poticanje kreativnosti 

Stvaranje i inovativnost ključni su dijelovi brojnih popularnih igara. U igrama Minecraft i Roblox igrači kontinuirano stvaraju građevine i osmišljaju nove načine za igru. Korištenje mašte za izgradnju i kreaciju korisno je u digitalnom i u stvarnom svijetu. Izgradnja korištenjem LEGO kockica zbog toga se ponekad koristi u medicinske svrhe – za smanjenje stresa ili kao rehabilitacija nakon ozljede mozga.  

8. Kontinuiranost 

Sigurnost se ponekad može pronaći kroz ponavljanje radnji ili aktivnosti. Na taj način možemo kontrolirati ishod što može imati pozitivan učinak kada nam se čini da se sve oko nas raspada. Rekreiranje iskustva, kao što je ponavljanje jedne te iste razine u video igri dok ju ne dovedemo do savršenstva, igračima daje osjećaj kontrole i poznatog okruženja te se može uposrediti s preslušavanjem omiljene pjesme zbog koje se uvijek osjećamo bolje.  

9. Pružanje bijega 

Određena doza bijega od stvarnosti ponekad može biti korisna jer može povoljno utjecati na smanjenje stresa dok istražujemo svijet različit od našeg. Video igre mogu biti isto iskustvo kao čitanje knjige ili gledanje filma: pružaju uvid u novi svijet koji potiče maštu, nudi novo iskustvo i uvodi u novu priču.  

10. Rješavanje problema 

Kao i u stvarnom životu, u video igrama nailazimo na prepreke koje je potrebno preći samostalno ili u timu. Prelaženjem prepreka u video igrama igrači izoštravaju vještine za rješavanje problema u stvarnosti. Pobjeda nad jakim protivnikom ili uspješno rješavanje zahtjevne zagonetke ili razine igračima će pokazati kako je svaku prepreku moguće zaobići, a svaki problem riješiti.   

J. J. Strossmayera 1
31 000 Osijek


info@todayafk.com

MB: 5644992
OIB: 30324808252
Žiro račun: HR6124840081135286863


hrHrvatski